Advocaat politie verhoor

Advocaat bij politieverhoor
Sinds 1 maart 2016 heb je als verdachte of als opgeroepen getuige in Nederland officieel recht op een advocaat. Doorgaans is het zelfs aan te raden om hier altijd gebruik van te maken, want dit kan van groot belang zijn in het gevolg van de zaak. Zover zelfs, dat als dan niet een advocaat politie verhoor de kansen op vrijspraak vergroten, dan wel verkleinen. Professionele bijstand en een goede voorbereiding laten je zien wat je precies wel én niet kunt en hoeft te zeggen tijdens een dergelijk verhoor en dat is uiteraard van belang. Zeker wanneer je dus zelf als verdachte wordt aangemerkt kan je dus wel een advocaat gebruiken.

Een politieverhoor komt maar zelden uit de lucht vallen; vaak krijg je hiervoor een uitnodiging van de politie, waardoor je nog voldoende tijd hebt om contact op te nemen met een advocaat. Met de advocaat kan je de zaak bespreken en advocaten hebben vaak meer inzicht in de inhoudelijke verdachtmakingen, waardoor je jezelf ook een betere voorbereiding verschaft. Hoewel de advocaat vooral passief zal optreden tijdens het verhoor, kan deze je op belangrijke momenten een advies om wel, terughoudend of helemaal niet in te gaan op een bepaalde vragen. Ook kan een advocaat speciale verzoeken doen wanneer de situatie óf jij daar om vraagt.

Grote voordelen aan bijstand advocaat
Een politieverhoor kan soms pittig zijn en niet zelden kunnen verdachten onder druk worden gezet. Advocaten spreken en handelen altijd in dienst van jou als verdachte en zullen daarom ook ingrijpen op extreme situaties of vragen. Daarnaast hebben advocaten meer ervaring met politieverhoren en kunnen ze dus inschatten in hoeverre er al concrete bewijzen tegen jou of iemand uit je directe omgeving zijn gevonden. Je zwijgrecht is eveneens een groot goed tijdens politieverhoor en advocaten kunnen je hier altijd op wijzen. Je kunt met een advocaat bij het verhoor je kans op vrijspraak, dan wel sepot vergroten én vrijspraak eisen op momenten dat hier ruimte voor is. Het advies is dus om waar mogelijk altijd te informeren naar bijstand door een advocaat voorafgaand aan een politieverhoor.